de-Queirv

ŠTO JE TO DE QERVAINOVA BOLEST?

De Qervainova bolest je oboljenje tetiva i njenih ovojnica u području prvog ekstenzornog kanala ili kompartmenta na  stražnjoj strani ručnog zgloba. Spada u skupinu oboljenja poznatih još kao i sindromi prenaprezanja. U spomenutom kanalu prolaze tetive dva vrlo važna mišića. To su  dugi odmicač i kratki ispružač palca. Pretjeranim i forsiranim pokretima palca i dlana dolazi do iritacije navedenih tetiva i njenih ovojnica na kojim potom nastupaju degenerativne promjene. Osim boli u području baze palca i podlaktice na palčanoj strani, moguća je lokalna pojava  otekline sa osjećajem finog škripanja i preskakanja (krepitacije) pri pokretu palca. 

Prije nego što ju je opisao švicarki liječnik De Qeurvain, ovo oboljenje se zvalo i bolest pralja. Danas se uglavnom pojavljuje kod sportaša koji često koriste ručni zglob u svojoj sportskoj disciplini. Dodatna specifičnost je da žene obolijevaju 8-10 puta češće i to u dobi od 30-50 godina. Razlog je najvjerojatnije u većem opsegu pokreta pri odmicanju šake prema malom prstu kod ženske populacije. Osim navedenog biomehaničkog uzroka, pojavu iritacije mogu prouzročiti i loše srasli lomovi kostiju u ručnom zglobu ili deformacija kostiju kao posljedica reumatske bolesti. U vlastitoj višegodišnjoj praksi, sa ovim sam se oboljenjem često susretao kod mladih majki, koje su se žalile na bol pri presvlačenju, nošenju i hranjenju beba.

Pravi razlog pojave ove bolesti još uvijek je ipak nepoznat.

Kako prepoznati De Quervainovu bolest?

Osim boli koja se pojavljuje na navedenim mjestima, najlakša potvrda ovog oboljenja je pozitivan Filkensteinov test. Palac se nasloni na dlan iste ruke, prekrije ga se ostalim prstima i učini se otklon šake prema malom prstu. Pri pojavi izrazite boli, test je pozitivan. Ako tegobe traju duže razdoblje i test je pozitivan, potrebno je javiti se svom liječniku i/ili fizioterapeutu.

Kako se najbolje liječi?

Kao kod svih oboljenja prenaprezanja, potreban je odmor i izbjegavanje iritirajućih kretnji. Od velike pomoći biti će i ortoza koja će dodatno spriječiti pokrete u ručnom zglobu i palcu. Fizioterapijske procedure poput lasera, ultrazvuka i magneta dodatno će ubrzati oporavak.

Navedeno konzervativno liječenje uglavnom pokazuje odlične rezultate i rijetko je potrebno dodatno se liječiti lokalnim ubrizgavanjem kortikosteroida (blokada). U najtežim slučajevima, kada sve navedeno ne postigne zadovoljavajući rezultat, neophodan je manji operacijski zahvat.