rame

SINDROM KOJI JE MEĐU NAJČEŠĆIM UZROCIMA BOLOVA U RAMENU

Liječniku ili stručnom fizioterapeutu potrebno je otići u situaciji kada je prisutna bol u ramenu koja se provocira odmicanjem ruke od tijela i koja se dodatno pojačava unutarnjom rotacijom u ramenu, a ne prolaze niti nakon nekoliko dana mirovanja.

Rameni zglob je najpokretljiviji i ujedno najnestabilniji zglob na čovječjem tijelu. Zajedno s ramenim obručem omogućuje ruci velike opsege pokreta u odnosu na trup. Za stabilnost ovakvog zgloba najvažniji su ligamenti i mišići. Navedeni mišići stabilizatori nazivaju se i mišići rotatorne manžete, koji su nažalost jako ranjivi, naročito pri naglom ili čestom podizanju ruke iznad visine ramena. Takvim pokretom tetive mišića rotatorne manžete i pripadajući sluzni jastučić (subakromijalna burza) često budu ukliješteni između izbočine na nadlaktičnoj kosti i koštanih struktura lopatice.

Česti sindrom

Ovakvim uklještenjem ili srazom navedenih struktura, nastaje oboljenje koje se naziva impingement sindrom ili subakromijalni sindrom sraza. Ovaj sindrom jedan je od najčešćih uzroka bolova u ramenu, a zahvaća podjednako muške i ženske osobe, različitih profila. Može se raditi o sportašima različitih disciplina, gdje su ruke visoko podignute npr. odbojka, rukomet ili vaterpolo, ali su česte i kod soboslikara, spremačica i automehaničara.

Tegobe se razlikuju ovisno o stupnju oštećenja i stanju burze i tetiva. Na početku uglavnom dolazi do traume sa oticanjem i/ili manjim krvarenjem tetive, koja uglavnom spontano prolazi mirovanjem i izbjegavanjem pokreta podizanja ruke.

Kod dugotrajnih ponavljajućih mikrotrauma dolazi do promjena i na strukturi same tetive – fibroze, praćene upalom – tendinitisom. Najčešće, se radi o tetivi mišića supraspinutusa. Ovakvo zadebljanje dodatno provocira sraz u malom prostoru te utječe na intenzitet boli. Bol može biti različitog intenziteta, od malo prisutne pri podizanju i/ili pokretanju ruke, do jake akutne boli pri mirovanju, te potpune nemogućnosti podizanja ruke.


trigger finger
Dijagnostika i liječenje

Liječniku ili stručnom fizioterapeutu potrebno je otići u situaciji kada je prisutna bol u ramenu, koja se provocira odmicanjem ruke od tijela i koja se dodatno pojačava unutarnjom rotacijom u ramenu, a ne prolaze niti nakon nekoliko dana mirovanja. Stručna osoba napraviti će dodatne testove i dijagnostičke postupke kojima će procijeniti stanje te predložiti rješenje. Od dijagnostičkih postupaka najvažniji je dijagnostički ultrazvuk koji će najkvalitetnije prikazati trenutno stanje tetive i burze. Ovisno o viđenom stanju, odrediti će se terapija.

Kod jako akutne i bolne upale burze pomoći će infiltracija lijeka, tzv. blokada. Ponekad je potreban i operativan zahvat radi proširenja prostora kojim klize tetive.

U svakom slučaju, fizikalna terapija zauzima najvažnije mjesto. Klasični fizioterapijski postupci poput lasera, ultrazvuka i elektroterapije zasigurno će pomoći, ali nove tehnologije poput terapije radiovalovima te ponekad i terapija udarnim valom, nude potpunija rješenja. Takve će tehnologije, osim analgetskog učinka, provocirati i stvaranje novih vezivnih niti i ispraviti kronične promjene nastale na tetivi.

Nakon smirivanja boli i nadraženosti tetive, bez reedukacije mišića ramenog obruča, tegobe se, na žalost, često vraćaju. Stari obrasci pokreta provociraju ponovna uklještenja. Stoga je usmjeravanje i edukacija o drugačijim ponašajnim postupcima od iznimne važnosti. Kod sportaša uglavnom je važno promijeniti trenažni postupak, dok je kod ostalih profila ljudi naglasak na promjenama načina provođenja svakodnevnih aktivnosti poput oblačenja i uzimanja predmeta sa visokih polica. Savjetujte se kod stručne osobe kako bi izbjegli trajno oštećenje.