dekompresija

PRIMJENA DEKOMPRESIJSKE TERAPIJE KRALJEŽNICE

Čvrstog sam uvjerenja kako je dekompresijska terapija kralježnice izvrsna terapija, ali isto tako nije najbolji izbor za svaku herniju diska, pogotovo ne nakon niza neuspješnih pokušaja primjene s nedovoljnom dijagnostikom.

Neoperativno liječenje mnogih tegoba kralježnice, pomoću trakcijskih stolova zadnjih je godina postala nezaobilazna terapijska metoda. Gotovo da ne možemo usporediti današnju DTK (dekompresijsku terapiju kralježnice), na suvremenim trakcijskim stolovima, sa nekadašnjim kontinuiranim trakcijama na starim stolovima ograničenih mogućnosti.

Nije za svakog

Napretkom tehnologije i metodikom rada s pacijentima DTK ostvaruje zavidne rezultate. Međutim, važno je naglasiti da masovna upotreba ovakve metode liječenja ima i svoje negativne posljedice.    Svjedoci smo otvaranju mnogih centara upitne legalnosti koji nerijetko isforsiranim medijskim akcijama privlače pacijente s realnim tegobama nudeći im samo DTK kao jedini i isključivi izbor. I to je pogrešno, a naravno i opasno.

Vlastito višegodišnje iskustvo rada sa trakcijskim stolovima i veliki broj zadovoljnih pacijenata dokaz su uspješne terapije, međutim, također je važno navesti da je terapija uspješna onoliko koliko je i ispravan odabir pacijenata za ovakav vid terapije. Nakon kvalitetnog kliničkog pregleda uglavnom je potrebna i dodatna dijagnostika poput: MR- magnetne rezonance, CT – kompjuterizirane tomografije ili rengena te EMNG-a i dopler UZV-a. Navedena dijagnostika i takav ispravan pristup liječenju dokazuje da nije svaka vratobolja, križobolja ili išijas indikacija za dekompresijsku terapiju kralježnice. Ponekad će i klasična konzervativna fizikalna terapija sa manualnom fizioterapijom i/ili individualno indiciranim fizioterapijskim vježbama pokazati bolji i ispravniji put ka izlječenju ili smanjenju tegoba. U težim slučajevima neizbježan je i operativan zahvat.


Image
Znanje i iskustvo

Zaključno, čvrstog sam uvjerenja i stava kako je DTK izvrsna terapija ali isto tako nije najbolji izbor za svaku herniju diska, pogotovo ne nakon niza neuspješnih pokušaja primjene, sa nedovoljnom dijagnostikom. Položaj, smjer i veličina hernije kao i dob i dodatne degenerativne promjene na kralježnici, znatno će „olakšati ili zakomplicirati“ liječenje ili promijeniti odabir terapije. Dekompresijska terapija, kao uostalom i niz drugih kvalitetnih terapija iziskuje znanje, iskustvo i kvalitetan pristup fizioterapeuta u liječenju tegoba pacijenata.