Prevencija i zdrave životne navike

Svake godine SZO obilježava 7. travnja kao Svjetski dan zdravlja. To je ujedno i prigoda za podizanje razine svijesti o očuvanju zdravlja i promoviranju zdravih životnih navika. Danas, čini nam se više neko ikad, shvaćamo važnost zdravlja, ali i preventive. Zato smo tijekom cijele godine u FizioCentru Deković usredotočeni na podizanje svijesti o značaju preventive i tome što svaki pojedinac može učiniti za dobrobit svog zdravlja.

Pandemija je prouzročila određene promjene u našem načinu života, što je prvenstveno utjecalo na naš imunitet i opće zdravlje. Primjetno je došlo i do povećanja uobičajenih bolova u mišićno-koštanom sustavu, leđima i vratu, iz različitih razloga, ne samo zbog postavke stola ili previše sjedenja, gledanja u računalo ili telefon. Psihološki stres također je često povezan s bolovima u leđima i vratu.

Dobra vijest je da se s malim promjenama načina života i uz stručne savjete ti učinci mogu svesti na minimum. Sada je pravo vrijeme za održavanje aktivnog, zdravog načina života, naravno koliko to osobne okolnosti dopuštaju.

Zbog toga smo ove godine, na Svjetski dan zdravlja, odlučili skrenuti pozornost na održavanje zdravlja mišićno-koštanog sustava i podijeliti s vama neke opće smjernice o zdravlju i kvaliteti života s naglaskom na prevenciji.

Budite aktivni

Tjelesna neaktivnost najveći je uzrok gore navedenih problema, koji se mogu smanjiti redovitim vježbanjem i odgovarajućom tjelesnom aktivnošću. Ljudi koji više vježbaju imaju zdravije zglobove, poboljšanu ravnotežu i koordinaciju pokreta.

Pravilno se hranite i održavajte odgovarajuću tjelesnu težinu

Svi smo to čuli u nekom trenutku svog života. Ali s godinama ta rečenica postaje sve važnija. Vaše tijelo treba zdravu hranu i hranjive sastojke kako bi pravilno funkcioniralo. Održavanje zdrave težine pomaže u izbjegavanju bolova u leđima i nogama i ograničene pokretljivosti.

Budite svjesni svog kretanja i držanja tijela

Držanje tijela igra važnu ulogu u ukupnom zdravlju vašeg mišićno-koštanog sustava. Obratite pažnju da ne spavate u neugodnim položajima, i da pravilno držite tijelo prilikom hodanja, stajanja ili sjedenja.

Balans je važan

Održavanje uravnoteženog života postaje sve važnije za vaše osobno zdravlje i dobrobit u brzom, modernom svijetu. Pravilna prehrana, uz osobnu kondiciju, može poboljšati cjelokupno zdravlje i dobrobit, i direktno utjecati na jačanje vašeg imunološkog sustava.

Njegujmo zdrave životne navike i budimo podrška jedni drugima! Upravo je rana detekcija problema, neugode i pravovremena reakcija neophodna kako bi se spriječilo da problemi lokomotornog sustava postanu kronični. Dobra komunikacija sa stručnom osobom, točnije vašim fizioterapeutom, je ključna za temeljno identificiranje problema i individualnih potreba.

Krenimo redom. Tu smo za vas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)