limfa

LIMFA

ŠTO JE LIMFA?

Limfa je bezbojna, lagano zuckasta tekucina koja protječe našim limfnim sustavom. Limfni sustav je poseban sustav limfnih žila i nekih organa kroz koje se višak tkivne tekućine, koji se nije vratio u venske kapilare, vraća u venski sustav. On je pomoć našem krvožilnom sustavu, a pod različitim utjecajima može doći do poremećaja protjecanja limfe i stvaranja limfedema.

LIMFEDEM

Limfni kao i venski kapilari imaju u sebi ventile koji propuštaju tekućinu u smjeru srca. Kad je dugo poremećen optjecaj limfe, ventili popuštaju što uzrokuje vraćanje tekućine. Popušta sustav samodrenaže i dolazi do uglavnom trajnog poremećaja i limfedema koji se mora doživotno liječiti.  

Poremećaj protjecanja limfe često je posljedica nekog mehaničkog oštećenja, primjerice operacijskog zahvata ili jače traume. Kod nekoga pak poremećaj otjecanja limfe nastaje pod utjecajem jakih lijekova, poput kemoterapije, koji uništavaju određene limfne čvorove. Gdje god je došlo do poremećaja limfe, kao posljedica u toj zoni, nastaje limfedem. Limfedem je oticanje određenog dijela tijela, odnosno nakupljanje tekućine limfe koja se ne može prazniti preko limfnih kapilara u krvožilni sustav. To je mehanički problem koji stvara pritisak, bol i poremećaj funkcije određenog dijela tijela. U tom području ne dolazi do izmjena tvari što uzrokuje propadanje tkiva te lako dovodi do bakterijske upale. Dugotrajno zadržavanje takvog stanja dovodi do oštećenja svih tkiva u toj zoni, bilo da se radi o ruci, nozi, vratu, dojci i sl. U zoni oštećenog tkiva nalazi se puno mrtvih stanica, ostataka oštećenja, toksina i bakterija koje tijelo treba izbaciti van. Ono ga izbacuje upravo putem limfnih žila i kapilara, no ukoliko je limfni sustav narušen, dolazi do zadržavanja otoka i nema prirodne limfne drenaže.

VRSTE LIMFEDEMA

Postoji mnoge podjele i podvrste limfedema, ali dijelimo ga uglavnom na primarni i sekundarni limfedem. Sekundarni je češći i posljedica je već prije navedene traume, sepse, kemoterapije, operacijskog zahvata. Primarni limfedem nastaje u situaciji kada se zbog najčešće, genetskog poremećaja stvorio manji broj limfnih kapilara i/ili dolazi do popuštanja spomenutih ventila. Blaži oblik primarnog limfedema je statički limfedem, mnogima poznatiji kao ˝nakupljanje vode u nogama˝. To je uglavnom problem kronične venske insuficijencije uslijed koje je došlo do popuštanja venskih ventila. Ono potiče zadržavanje tekućine u tkivu, a lančanom reakcijom popuštaju i limfni ventili.

LIMFNA DRENAŽA

Limfna drenaža je uspješan način aktiviranja limfnog sustava, posebice kada je prijenos kroz limfne žile smanjen zbog ranije navedenih razloga. Manualna (ručna) limfna drenaža je tretman u kojem se laganim, točno određenim „pumpajućim“ pokretima ruku tretira dio tijela kako bi se limfa potisnula i uklonila kroz funkcionalne limfne kapilare do glavnih vena. Limfa se potom miješa sa venskom cirkulacijom i stiže do bubrega koji će preuzeti štetne tvari iz nje i putem mokraće izbaciti ih iz organizma.

Kompletna dekongestivna terapija limfedema jedina uspješno liječi limfedem, a limfna drenaža samo je jedan od postupaka. Kompresivno bandažiranje uz njegu kože te specifične fizioterapeutske vježbe su neizostavni dijelovi terapije. Kako terapijski proces napreduje i limfedem se stabilizirao, kao dodatak ili zamjena bandažiranju možemo postići nošenjem kompresivnih čarapa, rukava ili steznika. 

Aparatna limfna drenaža poznata i kao presoterapija, aparetna je tehnika kojom pomoću specifičnih manžeta, odnosno pumpanjem i pražnjenjem tih manžeta potiče limfnu drenažu određenog dijela tijela u smijeru srca. Aparatna se limfna drenaža češće koristi u kozmetičke svrhe gdje nema oštećenja limfnih čvorova već je problem u lošoj cirkulaciji.

Ručna limfna drenaža je puno individualnija i točnija. Za razliku od aparatne, ručna se limfna drenaža s vještim rukama terapeuta provodi tako da se prvo oslobode centralni dijelovi glavnih limfnih čvorova. Pražnjenjem limfnih čvorova, limfa se vakuumom povlači iz zahvaćenog dijela tijela i blagim pumpajućim zahvatima tjera u specifičnom smijeru.

INDIKACIJE

Problem se najčešće manifestira kao napetost i oticanje određenog dijela tijela. No, indikacija za liječenje ne mora biti isključivo oticanje. Dovoljno je napravit kratki test: pritisnuti dio tijela do 20-ak sekundi. Ukoliko na mjestu potiska ostane rupica, dolazi do zadržavanja tekućine. Tada je potrebno posavjetovati se s fizioterapeutom ili liječnikom te utvrditi je li problem limfne ili venske cirkulacije. Postoje i određene kontraindikacije o kojima je poželjno posavjetovati se s educiranim fizioterapeutom.

Svjesnost o potrebama za limfnom drenažom nije dovoljna, često čak ni od strane medicinskog osoblja. Nerjetko pacijenti, s velikim problemom limfedema kao posljedicom operacijskog zahvata, ne budu uopće upućeni o mogućnostima njegovog nastanka i posljedicama. Kako bi se problem na vrijeme spriječio, važna je edukacija o načinima tretiranja limfedema. Kvalitetnom i kompletnom dekongestivnom terapijom može se na vrijeme izliječiti trenutni i spriječiti nastanak kroničnog limfedema.