Specijalne tehnike

Upotreba svjetski priznate visoke tehnologije u fizioterapeutskom procesu značajno je doprinijela učinkovitom liječenju različitih bolnih stanja.

Specijalne Tehnike

 • Dekompresijska terapija kralježnice - dtk
 • Terapija udarnim valom - TUV
 • Radiofrekvencija - IRF
 • Kinesiotaping
 • Ručna limfna drenaža po Dr. Vodder-u
 • Proprioceptivna neuromuskulna facilitacija - PNF
 • Manualna terapija i mobilizacija zglobova
Fizio centar Deković

Upotreba svjetski priznate visoke tehnologije u fizioterapeutskom procesu značajno je doprinijela učinkovitom liječenju različitih bolnih stanja.

Specijalne Tehnike

 • Dekompresijska terapija kralježnice - dtk
 • Terapija udarnim valom - TUV
 • Radiofrekvencija - IRF
 • Kinesiotaping
 • Ručna limfna drenaža po Dr. Vodder-u
 • Proprioceptivna neuromuskulna facilitacija - PNF
 • Manualna terapija i mobilizacija zglobova
Woman Fizio centar Deković

Dekompresijska terapija kralježnice (DTK)

Dekompresijska terapija kralježnice - DTK je neoperativni tretman kralježnice koji intermitentnom i osobno doziranom trakcijom uspješno liječi/smanjuje tegobe hernije diska, skolioze, glavobolje, vrtoglavice, bolne sindrome vratnog i slabinskog dijela kralježnice, trnce u rukama i nogama.

Učinci DTK

smanjenje boli u kralježnici bolja pokretljivost kralježnice (kod skraćenja mišića, ograničenja opsega pokreta u bilo kojem dijelu) bolja cirkulacija (posebno u vratnom dijelu kralježnice gdje su komprimirane krvne žile) regeneracija diska, ali i okolnog tkiva kao i bolja prokrvljenost čime se pospješuje cijeljenje oštećenog tj komprimiranog tkiva

Indikacije za DTK

Indikacija za ovu terapiju je svaki poremećaj mehanički uzrokovan kao i promjene i oštećenja nastala uslijed svakodnevne izloženosti kralježnice sili gravitacije u vertiklalnom položaju.

Manualna terapija i mobilizacija zglobova

U centru se primjenjuju međunarodno priznate ortopedske manualne metode koja obuhvaćaju dijagnostički i terapeutski način tretiranja zglobova i mekih tkiva. Uspješno otklanjaju tegobe lokomotornog aparata, koje nastaju kao posljedica ozljede ili deformacije mišića, tetiva, ligamenata i hrskavice. Prije svakog tretmana fizioterapeut obavlja dijagnostički pregled kako bi procijenio stanje pacijenta pomoću anamneze i fizioterapijskih testova. Nakon pregleda fizioterapeut odabire odgovarajuću tehniku: poprečna frikcija – frikcijska masaža mobilizacija i/ili manipulacija zglobova trakcija zglobova i/ili kralježnice

Terapija udarnim valom (TUV)

Terapija udarnim valom (Shockwave terapija) tehnika je koja se u fizikalnoj terapiji koristi u rješavanju mnogih kroničnih i akutnih procesa u organizmu, a izraziti učinak ima u rješavanju boli. Općenito tretman se pokazao posebno učinkovitim kod stanja koja se teško i dugo liječe standardnim metodama fizikalne terapije.

Glavna područja primjene: ortopedija, fizikalna medicina i rehabilitacija te sportska medicina.

Mehanizam djelovanja ove metode je smanjenje osjetljivosti receptora za bol čime se postiže smanjenje ukupne bolnosti. Istovremeno, podražajem se potiče prirodni proces cijeljenja tretiranog dijela tijela.

Woman Fizio centar Deković
Woman Fizio centar Deković

Kapacitivna radiofrekvencija (IRF)

IRF aparat nudi novu radiofrekventnu terapijsku metodu zasnovanu na jedinstvenoj kapacitivnoj (CP) tehnologiji sa širim spektrom aplikacija.

Primjena radiovalova u fizioterapiji je ugodna i bezbolna te nezamjenjiva kod mnogih bolnih stanja kao što su: smrznuto rame i kalcifikati u ramenu povrede mišića, ligamenata i zglobova (kontuzije, distorzije, rupture i hematomi) akutni i kronični bolni vertebralni sindromi i neuralgije sindromi prenaprezanja (epikondilitisi, tendinitisi i burzitisi) artroze i artralgije (koljena, stopala, ramena i šaka)

Glavne prednosti CP tehnologije u terapiji radiovalovima: aplicira se manja energija za isti rezultat, a time je tretman brži i sigurniji sa većom kontrolom izvođenja nema protoka struje kroz tkivo klijenta / pacijenta nema nuspojava uzrokovanih protokom struje kroz tkivo nema kontaktne rezistencije, nema zagrijavanja površine kože

Kinesiotaping

Metoda K- tapinga se sastoji od različitih načina lijepljenja raznobojnih elastičnih traka specifičnih svojstava, na bolna mjesta na tijelu. Time se poboljšava protok krvi i limfe, mišići se opuštaju i smanjuje se pritisak na živce pa bol nestaje i potiču se prirodne sposobnosti tijela za samoizliječenje.

K- taping se koristi u rehabilitaciji sportskih ozljeda, kod glavobolja, svih vrsta mišićne boli, bolova u donjem dijelu leđa, vratu, ramenima i drugim zglobovima. Traka ne izaziva alergijske reakcije i ne sadrži farmakološke sastojke. Može se koristiti i kod malih beba i trudnica. Kad se jednom zalijepe, mogu se nositi i do deset dana, unatoč znojenju i tuširanju.

Woman Fizio centar Deković
Woman Fizio centar Deković

Ručna limfna drenaža po dr. Vodder- u

Limfna drenaža je uspješan način aktiviranja limfnog sustava, posebice kada je prijenos kroz limfne žile smanjen zbog ranijih kirurških zahvata ili terapije zračenjem koji dovode do limfedema. Djeluje na smanjenje tonusa mišića, dovodi do opuštenosti, relaksacije i smanjenja boli ili tu bol potpuno otklanja. Primjenjuje se i kod ublažavanja dugotrajnih ožiljaka i zadebljanja kože.

Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija (PNF)

PNF metoda bazirana je na tome da svaki čovjek, uključujući i osobe sa neurološkim poteškoćama npr. nakon moždanog udara ili ozljeda leđne moždine, ima neiskorištene psihofizičke mogućnosti.

Pristup je strogo individualan, ovisan o pacijentu, njegovu problemu, njegovim dnevnim aktivnostima i vrstom posla koji obavlja. Pri tome je namjera fizioterapeuta da postigne funkcionalnu aktivnost koja pacijenta u potpunosti zadovoljava.

Woman Fizio centar Deković